Automobil je složitý mechanismus. Nesmíte nic zanedbat, ani volbu správné žárovky do světlometu

Ale buďte bez obav, při nákupu žárovek do světlometů musíte nejprve zalistovat v manuálu k Vašemu vozu a osvětlovací těleso budete vybírat na přímé doporučení výrobce. Zmatení můžete být v podstatě jen tehdy, budete-li se orientovat na nějaký lákavý neznámý model a typ. Vhodné řešení je, vymontovat stávající vadnou žárovku a vzít ji s sebou do obchodu jako vzorek. Pokud nakupujete přes e-shop, pak si opíšete typ žárovky z její patice.
světlo automobilu

V zásadě existují jen dva druhy žárovek

· H4 (žárovky se dvěma vlákny pro jednoduchá světla)

· H7 (žárovky s jedním vláknem určené pro světlomety s odděleným režimem potkávacích a dálkových světel)

Světelný tok je zásadním parametrem

Autožárovky musí respektovat předepsaný světelný tok. Ten by se měl pohybovat v rozmezí 1400 – 1500 lumenů a všechny kvalitní žárovky jej splňují. Žárovky s nižším světelným tokem nekupujte a pozor dejte i na vyšší hodnotu, než je předepsaných 1500 lumenů. Takové světlo pak oslňuje protijedoucí řidiče a vyhláška dokonce použití těchto žárovek zakazuje.
starý automobil

Předepsaný výkon

U žárovek H7 je předepsaný příkon 55 W, u žárovek H4 je to 60/55 W. Vyšší příkon žárovek není pro jízdu na veřejných komunikacích povolen. Jmenovité napětí žárovek je u osobních vozidel standardně 12V a u nákladních automobilů 24 V.
světla auta

S životností žárovek je to ošidné

V tomto případě platí nepřímá úměra – se zvyšujícím se výkonem klesá životnost. Budete-li pořizovat žárovku, aby Vám dlouho vydržela, musíte počítat s tím, že její světelný tok bude nižší. Je to vždy o nějakém kompromisu, nicméně je mezi námi stále více řidičů šetrnějších, kteří upřednostní dlouhou životnost před výkonem. Nabízí se také zakoupit žárovku levnější neznačkovou, v tomto případě se však šetrnost příliš nevyplácí. Výkonnostně budou sice odpovídat normě a Vašim potřebám, s životností to však nebude žádná sláva. Navíc nemusí neznačkové žárovky splňovat předepsanou homologaci E4. Potíže můžete mít i s reklamací, a to i v záruční lhůtě.