Ideál krásy

Na titulních stranách časopisu vidíte štíhlá dokonalá těla bez chyb a překrásné obličeje modelek. Počítáte každé kilo a každé ráno na sebe nanesete vrstvy make-upu, ve snaze se jim co nejvíce podobat. Podobat se ideálu krásy.
Naši pouť za ideálem krásy začneme ve starověkém Egyptě v jedné z nejvyspělejších civilizací Starověku. Ideální ženu tohoto období lze popsat jako štíhlou postavu s úzkými rameny a vysokým pasem, Obličej by měl být symetrický. Líčení nebylo jen výhradou ženy, na nástěnných malbách v hrobkách faraónů si můžeme povšimnout silné, černé oční linky a to i u mužského pohlaví. Ženy byly nezávislé a sexualita nebyla považována za tabu.portrét ženy.jpg
Starověké Řecko – kult muže
V této době čelili tlaku okolí, podobat se ideálu, spíše muži, Žena byla považována za jejich znetvořenou formu. Ideální žena by měla být plnoštíhlá s bělostnou kůží a populární byl vzhled srostlého obočí.
Renesance
V období italské renesance ženy musely reflektovat postavení svého manžela a být jim podřízeny. Ideálem krásy byla světlá pleť, která značila vysoké postavení. V této době bylo oslavováno mateřství, nebylo na škodu lehce zakulacené bříško, které jej připomínalo.
18. století, Francie
Oválný a bledý obličej, tváře s dolíčky. Aby ženy docílily až smrtelně bledé pleti, často používaly pleťové krémy s příměsí olova. Pro neodolatelný pohled si do očí si kapaly tinkturu rulíku zlomocného. Tyto procedury mohly někdy až fatální následky. Do vlasů byl často používán pudr, který docílil šedivého vzhledu.
Viktoriánská éra
Tzv. éra korzetů. Postava napodobující přesýpací hodiny – úzký pas, kterého ženy dosáhly právě pomocí korzetu, plná ňadra a výrazné boky. Symetrická tvář a lehce rozcuchané vlasy se staly symbolem krásy, a poněvadž se v této době nosily dlouhé sukně, bylo pro muže vzrušující zahlédnout i jenom kotník.


20. léta – chlapecká postava

  • Ženy se snažily zakrýt své křivky a nosily jednoduché střihy. Hitem byla tzv. chlapecká postava.pomůcky na líčení.jpg

50. léta

  • Ideální žena musela mít křivky, úzký pas a velká prsa.
  • Klasickým příkladem by mohla být Marilyn Monroe.

60. léta

  • Návrat ke štíhlosti – modelka Twiggy
  • Hitem se staly umělé řasy

Současnost
Ačkoliv se čím dál víc kosmetických firem snaží dát přednost přirozené kráse, stále se na nás ze všech stran hrnou dokonalé modelky. Pokud bychom se ale měli zaměřit na ženskou postavu, na scénu se vrací ženské křivky a nezdravá štíhlost již není moderní.